poniedziałek, 5 stycznia 2015

Domowa chałwa

Jeśli lubicie chałwę to musicie zacząć przyrządzać ją sami. 
Jest naprawdę prosta w wykonaniu, a do tego smakuje wyśmienicie, 
no i nie zawiera zbędnych dodatków.
Fajne jest to, że do przygotowania chałwy można wykorzystać przeróżne nasiona 
jak np. sezam, mak, słonecznik, dodajemy miód i bakalie według uznania, 
a naprawdę jest z czego wybierać :) 
Bazą mojej chałwy jest sezam, do tego miód, rodzynki i prażone migdały. 
Prawda, że proste? Przepis poniżej.







Składniki:
- ok. 450 g białego sezamu
- kilka łyżek miodu 
- rodzynki
- ok. 70 g prażonych migdałów

PRZYGOTOWANIE

Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił (jeśli przypalimy chałwa będzie gorzka). 
Gdy zacznie się rumienić, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski, aby ostygł.
Przestudzone ziarna wsypujemy do młynka lub miksera, który zmieli nam je na drobny proszek.
Powstały proszek przekładamy do miski i dodajemy po łyżce miodu, 
dokładnie mieszamy. Miodu dodajemy tyle, aby powstała gładka i plastyczna masa. Na koniec dokładamy rodzynki oraz migdały.
Tak powstałą masę przekładamy do pojemniczka wyłożonego folia spożywczą               i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby chałwa dobrze się schłodziła. 


Bon Appetit :)




1 komentarz:

  1. uwielbiam chałwę chyba najbardziej ze wszystkich słodyczy :) Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń