Jeśli lubicie chałwę to musicie zacząć przyrządzać ją sami.
Jest naprawdę prosta w wykonaniu, a do tego smakuje wyśmienicie,
no i nie zawiera zbędnych dodatków.
Fajne jest to, że do przygotowania chałwy można wykorzystać przeróżne nasiona
jak np. sezam, mak, słonecznik, dodajemy miód i bakalie według uznania,
a naprawdę jest z czego wybierać :)
Bazą mojej chałwy jest sezam, do tego miód, rodzynki i prażone migdały.
Prawda, że proste? Przepis poniżej.
Składniki:
- ok. 450 g białego sezamu
- kilka łyżek miodu
- rodzynki
- ok. 70 g prażonych migdałów
PRZYGOTOWANIE
Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił (jeśli przypalimy chałwa będzie gorzka).
Gdy zacznie się rumienić, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski, aby ostygł.
Przestudzone ziarna wsypujemy do młynka lub miksera, który zmieli nam je na drobny proszek.
Powstały proszek przekładamy do miski i dodajemy po łyżce miodu,
dokładnie mieszamy. Miodu dodajemy tyle, aby powstała gładka i plastyczna masa. Na koniec dokładamy rodzynki oraz migdały.
Tak powstałą masę przekładamy do pojemniczka wyłożonego folia spożywczą i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby chałwa dobrze się schłodziła.
Bon Appetit :)
uwielbiam chałwę chyba najbardziej ze wszystkich słodyczy :) Dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuń