czwartek, 8 stycznia 2015

Sernik czekoladowo-cynamonowy

Kiedyś nie przepadałam za sernikami, 
ale odkąd odkryłam jak wiele możliwości daje twaróg, zmieniłam zdanie. 
Cytrusowe, czekoladowe, owocowe, a do tego cudownie kremowe, po prostu pyszne!
Jeśli lubicie połączenie sera, cynamonu i czekolady to bardzo dobrze trafiliście.
 Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :)





Potrzebne: forma 26 cm

Składniki na spód:
- szklanka białego cukru
- pół szklanki wody
- 100 g płatków migdałowych 
- 250 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g roztopionego masła

Masa serowa:
- ok. 800 g sera twarogowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 1/4 szklanki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki cynamonu

Polewa 
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki herbaty Earl Grey
- 200 g gorzkiej czekolady
- łyżka miodu

Dekoracja
kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis znajdziecie tutaj , cynamon, posiekana gorzka czekolada


PRZYGOTOWANIE

Spód

Przygotowujemy twardy karmel:
Naczynie żaroodporne wykładamy folią spożywczą. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi i odstawiamy.
W rondelku łączymy cukier z wodą, mieszamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia.
Gdy się całkowicie rozpuści, doprowadzamy do wrzenia, ale już nie mieszamy, gotujemy do momentu, aż cukier nabierze ciemnobrązowego koloru (musimy uważać, żeby nie przypalić cukru).
Gorącym karmelem zalewamy płatki, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Gdy karmel ostygnie, wyjmujemy z folii i łamiemy na kawałki.

Herbatniki kruszymy i wkładamy do miksera, dodajemy masło, chwilkę miksujemy, dodajemy karmel i ponownie miksujemy. Karmel powinien mieć postać drobnych kryształków.

Wszystko przekładamy do formy, równomiernie rozkładamy na spodzie i bokach, dosyć mocno dociskając. Wstawiamy na czas przygotowania masy serowej do lodówki.




Masa serowa
Śmietankę gotujemy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
Dodajemy kilka łyżek sera, aby masa się zahartowała. Całość przekładamy do sera, delikatnie mieszamy. Dodajemy po kolei miód, jajka i cynamon, wszystko mieszamy   do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do formy, pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 175 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Polewa
Śmietankę gotujemy i zalewamy nią herbatę, mieszamy i odstawiamy do zaparzenia na około godzinę (możemy przygotować dzień wcześniej będzie bardziej intensywna). Po tym czasie śmietankę przecedzamy przez sitko do rondelka (fusy wyrzucamy). 
Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną czekoladę, miód i wszystko mieszamy. Powinna powstać gładka masa czekoladowa.

Na ostudzone ciasto nakładamy całą polewę i dekorujemy według uznania.
Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. 
Po wyjęciu kroimy dookoła nożem i zdejmujemy obręcz tortownicy.



Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz