środa, 11 lutego 2015

Szybkie pączki z mascarpone i jabłkiem

No i kolejny Tłusty Czwartek przed nami. 
Ja mam dla Was trochę inną propozycję :)
Ten przepis jest naprawdę prosty, a efekt murowany. 
Oczywiście smażymy na głębokim tłuszczu, ale co tam! 
Zapominamy o dietach, zakładamy fartuch i zaczynamy smażenie:) 
W ciągu godzimy będziecie mieli torebkę pysznych pączków, do pracy jak znalazł.
Delikatna nuta kardamonu i cynamonowy cukier puder dopełniają ich smak.
Przepis poniżej.






Składniki:
 - średniej wielkości jabłko (starte na drobnych oczkach)
- 50 g brązowego cukru
- płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- łyżka oliwy z oliwek
- 120 g serka mascarpone (temp. pokojowa)
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 roztrzepane jajka
- olej do smażenia

Do posypania: cukier puder, cynamon lub jakiś inny dodatek np. sos czekoladowy

PRZYGOTOWANIE

W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy starte jabłko i kardamon. 
Podgrzewamy, aż płyny odparują, a jabłko będzie brązowe i lepkie (ok. 10-15 minut). 
Odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone delikatnie ubijamy, 
tak żeby zrobił się delikatnie puszysty. Dodajemy wystudzone jabłka i delikatnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy esencję waniliową,
roztrzepane jajka i masę serową. Całość delikatnie mieszamy. 
Powinna powstać dosyć gęsta i lepiąca masa.
Łyżką np. do lodów robimy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju za złotobrązowy kolor. 
Wykładamy na ręczniki papierowe, aby wsiąkł w nie nadmiar tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub innymi ulubionymi dodatkami.


Bon Appetit :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz