Uwielbiam prażone migdały!
Dorzuciłam kardamon, wanilię i skórkę pomarańczową
i mam kolejny przepis, który znajdziecie poniżej.
Tort jest prawdziwym migdałowym przysmakiem, dość słodki, ale pysznie chrupiący, idealny na różne okazje. Do czarnej kawy pasuje idealnie.
Zapraszam do wypróbowania :)
Dorzuciłam kardamon, wanilię i skórkę pomarańczową
i mam kolejny przepis, który znajdziecie poniżej.
Tort jest prawdziwym migdałowym przysmakiem, dość słodki, ale pysznie chrupiący, idealny na różne okazje. Do czarnej kawy pasuje idealnie.
Zapraszam do wypróbowania :)
Potrzebne: 2 x forma 22-24 cm
Składniki na biszkopt waniliowy:
- 75 g masła
- 30 g cukru kryształ
- łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
Czekoladowy 'brownie' z migdałami:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 20 g mąki pszennej
- 40 g mielonych lub bardzo drobno posiekanych prażonych migdałów
- 1 jajko
Kruszonka migdałowa:
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 100 g mielonych lub drobno posiekanych prażonych migdałów
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka kardamonowo-waniliowa
- 120 g soku pomarańczowego (najlepiej świeżo-wyciśniętego)
- 2 łyżeczki kardamonu w proszku lub ok. 3 g ziaren
- 1 laska wanilii
- 2,5 g żelatyny w proszku
- 20 g wody
- 80 g cukru
- 2 białka
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka soku pomarańczowego
- łyżeczka cukru waniliowego
Masa czekoladowa:
- 50 g cukru
- 50 g wody
- 50 ml śmietanki 30%
- 25 g miękkiego masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- starta skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
Do dekoracji: kruszonka i prażone migdały
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt waniliowy
Masło ucieramy z cukrami, aż będzie puszyste. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.
Przekładamy to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Jeśli zaczyna zbyt szybko się rumienić zmniejszamy temperaturę.
Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Nie wyjmujemy z formy ponieważ tort będziemy składać w formie, a biszkopt stanowić będzie spód ciasta.
Czekoladowy 'brownie'
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, masło i cukier. Dodajemy mąkę, migdały i jajko. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez ok. 12-15 minut w temp. 150 stopni. Studzimy.
Kruszonka
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Powinna powstać zwarta masa.
Rozkładamy równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (grubość ok. 0,5 cm).
Pieczemy w temp. 150-160 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru.
Pianka kardamonowo-waniliowa
Sok wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.
Wyłączamy ogień, wkładamy kardamon i wanilię, pozostawiamy na jakieś 10-15 minut.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do nasiąknięcia. Cukier ubijamy z białkami na sztywną pianę. Ponownie gotujemy sok, przecedzamy ostrożnie przez sitko do ubitej piany. Ubijamy przez chwilkę, aby nadać pianie lekkości. Żelatynę podgrzewamy, aby się rozpuściła, dodajemy do piany, delikatnie mieszając.
Masę dzielimy na 2 części i wstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.
Śmietankę ubijamy na sztywno z sokiem i cukrem, łączymy z połową pianki
i pozostawiamy w lodówce.
Masa czekoladowa
W rondelku mieszamy cukier i wodę. Gotujemy, po czym zmniejszamy ogień i pozostawiamy nie mieszając do momentu, aż cukier nabierze złotobrązowego koloru (mikstura powinna zrobić się dość gęsta). Ostrożnie dodajemy śmietankę (może pryskać więc trzeba uważać, aby się nie poparzyć), mieszamy i dodajemy masło. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i kakao, mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dodać trochę śmietanki.
Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składanie tortu
Jak zwykle tort składamy w tortownicy.
1. Na dnie tortownicy układamy biszkopt waniliowy.
2. Nakładamy i rozsmarowujemy równomiernie całą masę czekoladową.
3. Delikatnie kładziemy czekoladowy krążek 'brownie', lekko dociskamy.
4. Nakładamy I część pianki (bez śmietanki).
5. Całość pokrywamy kruszonką.
6. Na koniec nakładamy piankę ze śmietanką. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki, aby tort się schłodził.
Przed wyjęciem kroimy dookoła nożem, zdejmujemy obręcz tortownicy.
Dekorujemy według uznania np. pozostałą kruszonką i prażonymi, całymi migdałami.
Możemy podać z sosem z białej lub gorzkiej czekolady :)
Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składanie tortu
Jak zwykle tort składamy w tortownicy.
1. Na dnie tortownicy układamy biszkopt waniliowy.
2. Nakładamy i rozsmarowujemy równomiernie całą masę czekoladową.
3. Delikatnie kładziemy czekoladowy krążek 'brownie', lekko dociskamy.
4. Nakładamy I część pianki (bez śmietanki).
5. Całość pokrywamy kruszonką.
6. Na koniec nakładamy piankę ze śmietanką. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki, aby tort się schłodził.
Przed wyjęciem kroimy dookoła nożem, zdejmujemy obręcz tortownicy.
Dekorujemy według uznania np. pozostałą kruszonką i prażonymi, całymi migdałami.
Możemy podać z sosem z białej lub gorzkiej czekolady :)
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz