Idealne na śniadanie, obiad i kolację :)
Składniki na ciasto
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 75 ml wody
- 50 g roztopionego masła
- starta skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
Nadzienie
- 250 g twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka miodu
Sos pomarańczowy
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki miodu
- łyżka cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE
CiastoMąkę mieszamy z solą i przesiewamy. Dodajemy po kolei jajka i dobrze mieszamy.
Mleko mieszamy z wodą i powoli dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając. Masło roztapiamy na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki na wolnym ogniu i dodajemy do ciasta wraz ze startą skórką pomarańczową, dokładnie mieszamy.
Smażymy najlepiej na nieprzywierającej patelni (nie używamy już żadnego tłuszczu
do smażenia).
Nadzienie
Twaróg mieszamy ze śmietaną i jogurtem, dodajemy cukier, miód i chwilę miksujemy blenderem. Jeśli nie mamy blendera to cukier wcześniej mieszamy z jogurtem, aby się dobrze rozpuścił i wtedy dodajemy do twarogu.
Sos pomarańczowy
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy. Pozostawiamy na wolnym ogniu na ok. 5 minut.Można dodać kawałki obranej pomarańczy.
Naleśniki smarujemy masą twarogową, składamy w trójkąty lub zwijamy.
Polewamy sosem.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz