Mamy idealny czas na jabłka.
U nas tartaletki, oczywiście z nutą cynamonu,
a do tego prażone orzechy włoskie i rodzynki. Zapraszam :)
Potrzebne: foremki do tarteletek
Składniki na spód
- 140 g mąki pszennej
- 55 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
- szczypta soli
- 1/4 szklanka zimnej wody
Nadzienie
- 4 średnie jabłka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 -3 łyżki rodzynek
- 2 -3 łyżki uprażonych na patelni i posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo
- 15 g cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego
- 80 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE
SpódMąkę przesiewamy, łączymy z masłem, drożdżami i solą. Wszystko mieszamy, dodajemy partiami wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Nadzienie
Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Następnie kroimy na cieniutkie talarki. Wkładamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy, sok cytrynowy, rodzynki, orzechy i delikatnie mieszamy. Odstawiamy.
Krem
W misce łączymy cukry, mąkę kukurydzianą, cynamon. Wbijamy po kolei jajka i miksujemy, aż powstanie jednolita masa (cukry powinny się rozpuścić). Na koniec dodajemy śmietankę i ubijamy jeszcze przez około 5 minut.
Przygotowanie tarteletek
Foremki smarujemy masłem. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy cienko (ok. 3 mm). Wycinamy koła o średnicy większej niż foremka (ok. 1 cm). Wypełniamy foremki ciastem, dociskając do dna i boków. Następnie nakładamy jabłka, zalewamy kremem i posypujemy cynamonem.
Tarteletki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175
stopni około 25-30 minut bu do momentu, aż krem się zetnie i
zbrązowieje.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz